Hans Koolen heeft in de finale van het Nederlands kampioenschap Libre Klein Extra Klasse op 7 en 8 mei de tweede plaats en daarmee een zilveren medaille gehaald. Hij is daarmee 2e van Nederland geworden in deze hoge libre klasse seizoen 2021-2022.

De finale werd gespeeld bij De Liefhebber te Warmenhuizen, een mooie en gezellige biljartlocatie. De extra klasse moyennegrens loopt van 11.00 tot 20.00 en alle spelers moeten 200 caramboles maken.  Er waren 2 poules van 6 spelers en beide nrs. 1 van de poule zouden strijden om het Nederlands kampioenschap.

Zaterdag begon Hans matig aan de eerste partij, met wellicht een beetje spanning na 10 beurten op 78.  Maar daarna volgde een mooie serie van 85, gevolgd door 37 en dus uit in 12 brt.  Een goed begin. In de 2e partij een achterstand van 198 om 113, maar toch nog heel knap remise gemaakt.  De 3e partij werd jammerlijk verloren met vooral grof spel over en weer.  De 4e partij werd door de beurtenlimiet van 20 door Hans gewonnen op percentage caramboles waarmee hij op dat moment 2e werd in de poule met nog 1 partij te gaan. De koploper had 4 gespeeld 6 punten, Hans op 5 punten.  Hans won deze 5e partij, werd daardoor poulewinnaar met 7 punten en mocht met de andere poulewinnaar Jan August Minke uit Dedemsvaart gaan strijden om het goud.

Helaas werd de finalepartij gewonnen door Jan August Minke. In 9 beurten werd het 200 om 168 ondanks nog een mooie serie van 87 van Hans.  Wellicht een terechte winnaar want Jan August heeft alle 6 zijn partijen gewonnen met een eindmoyenne van ruim 21 moyenne, een kortste partij van 3 beurten en een hoogste serie van 118.

Maar het bereiken van een NK-finale is op zich al een prestatie, en dan ook nog eens 2e van Nederland worden is zeker een felicitatie waard,  knap gedaan Hans.

Ad Ketels